URBAN JUNGLE

IN DE ANTWERPSE BINNENSTAD.

Wegdromen in een jungle. Het kan in de Antwerpse binnenstad. De binnenkoer van een oude Rijkswachtkazerne werd omgetoverd tot een glooiend landschap. Het was een heuse uitdaging om tussen twaalf meter hoge muren en bovenop een ondergrondse garage een stukje Vlaamse wildernis te creëren. 

Het ontwerp refereert aan de nervatuur van een blad. Een organisch patroon dat sterk contrasteert met het stedelijke grid en de omringende architectuur. Komvormige pleisterplekken nestelen zich in de oksels van de paden en de vrij groeiende inheemse planten hebben een ongesnoeid uiterlijk. Het heuvelend reliëf geeft een extra dimensie aan de vertikale gelaagdheid van de beplanting. Het geheel biedt een geslaagd tegenwicht aan het gesloten karakter van de voormalige binnenkoer. 

Van hard naar zacht
Geen extra randen aan het gebouw, maar wel een sierlijk vormgegeven bufferzone ingevuld met kiezel. Het looppad komt los te staan van de gevels waardoor een zachte overgang wordt gemaakt naar de glooiende binnentuin. 
Het reliëf is ontwerpmatig aangepakt. De hoogtelijnen overschrijden perken, looppaden en zitplekken waardoor het organisch ontwerp wint aan bewegelijkheid. Tegelijk voldoet het ontwerp aan de integrale toegankelijkheid, een optimale afwatering en waterbuffering

Inheemse wildernis
De beplanting volgt de organische vormgeving. Boven de dragende kolomstructuur van de ondergrondse garage werd onder meer lijsterbes en meidoorn aangeplant. Deze inheemse bomen bootsen een bosrand met open kapvlakte na en zorgen voor schaduw langs de randen. In de bolronde perken aan de zonnekant bevinden zich kleurrijke kruidachtige soorten. De gekozen plantenassociaties zijn inheems en komen van nature voor op de zandleemgronden van de omgeving. Deze inheemse wildernis sluit aan bij het concept van meer biodiversiteit in de stad.
Tot slot is er het kort gemaaid grastapijt langs de zuidgeoriënteerde flanken van het glooiend reliëf.  Het biedt de binnentuin een pleinkarakter met ruimte om te spelen, te zitten, te liggen of zelfs een kleinschalig buurtevenement te organiseren. 

Een stijlvolle patio op de bovenverdieping van de voormalige Rijkswachtkazerne kijkt uit op de glooiende binnentuin. 

De daktuin vlakbij het bedrijfsrestaurant werd smaakvol ingericht als kruidentuin.

Een groensculptuur zorgt voor gefilterde privacy tussen privé kantoren en publiek horeca zaak.