top of page
IMG_1129.JPG

URSULINE

KLOOSTER 

Onze-Lieve-Vrouw-Waver en onder toezicht van het Agentschap Onroerende Erfgoed Antwerpen opgesteld voor de historische en artistieke waarde genieten de; wintertuin, kloosterkerk, het gebouwencomplex, het kloosterpark en domein bescherming als Monument.

 

Op basis van het landschaps- en historisch onderzoek én in lijn met de geactualiseerde waardenstelling wordt hierna een beheervisie geformuleerd voor een onderbouwd erfgoedbeheer op lange termijn.

Lourdesgrot schuin aanzicht kopiëren.jpg

Beheersvisie

De herwaardering van het landschappelijk verband tussen het parkdomein en het gebouwencomplex beoogt het zorgzaam omgaan, duurzaam bewaren én versterken van deze erfgoedwaarden. Het formuleert daarom onderbouwde opties voor het toekomstige beheer. Bijzondere aandacht en maatregelen gaan naar het behoud en beheer van de vele follies in het kloosterpark en de uitzonderlijke dendrologische, horticulturele en natuurwaarde van de beplanting.

DSC08517.JPG

Het kloosterinstituut en domein vormt een gaaf bewaard ensemble dat tot stand kwam tussen de 19de en 20ste eeuw. De groenstructuur dankt zijn huidige samenhang en erfgoedwaarde aan zijn landschappelijke aanleg en recente restauratie en uitbreiding onder deskundig onderhoud en beheer.

 

Ook vandaag nog straalt dit erfgoed een niet mis te verstane boodschap uit waarvan de diepere gelaagdheid van een kosmopolitische
kennis en een religieuze levenswandel tot elke bezoeker doordringt. Wanneer de verjonging van de kloosterzusters in de jaren 70 staakt, richten ze in de tuin een rustoord op waarin ook de hulpbehoevende zusters verzorgd worden.

DSC00534.JPG
IMG_1122.JPG
Heiligenbeel ' Engelenbewaarder' met bijhorende sokkel in gietijzer kopie.jpg
Kribbe in Bethlehemgrot kopie.jpg
Nazareth-huis aanzicht kopie.jpg
DSC06399.JPG
DSC06188.JPG
bottom of page