RECONVERSIE VAN HET LORETTEKLOOSTER

De reconversie van het verlaten Lorettenklooster en de vervallen historische panden sluit aan bij de stadsvernieuwing rond de Melaan en Lamotsite in het hart van Mechelen. Ars Horti tekende in 2007 een niet gecompartimenteerde gemeenschappelijke binnentuin met maximale ruimte - en groenbeleving. Met de uitkerning van het binnengebied ontstaat een nieuwe binnentuin die gevormd wordt door rijke verscheidenheid aan bouwstijlen

De perkornamentiek, de verticale gelaagdheid en het plantenassortiment van de eigentijds ingerichte binnentuin sluit aan bij de architectuur van de omkaderende gebouwen. De parelwitte betonverharding refereert naar de kaleilaag van het „Sweert‟ en het baksteenparament van de nieuwbouw. Het geeft een levendige toon aan het groen dat qua kleur complementair in dialoog gaat met het markante decoratief rode neogotisch metselwerk dat verlevendigd is met zwarte speklagen.

De detaillering van het grondplan anticipeert hierop. De witte verharding vergroot de lichtreflectie in de tuin die voor meer dan de helft in de slagschaduw ligt. Perken ontplooien zich rationeel uit het functionele padentracé. Ze zijn zowel sier als nut, verhoogd of vlak. De perkindeling is gebaseerd op het 17de-eeuwse principe van het „parterre de piece coupés‟ waarbij de uiteengeschoven perkonderdelen een 'puzzel'-geheel vormen.  De gevarieerde perkgroottes nemen in oppervlakte toe ter hoogte van de rijk gedecoreerde neogotische gevels. Ze ondersteunen de monumentale kloosterwand en het zicht op de Sint-Romboutstoren. De realisatie (2013) combineert de voordelen van het socio-culturele stadsleven in een monumentaal kader dat als groene oase serene rust uitstraalt.