top of page
201506 AH KarmelT12.jpg
HERINRICHTING KARMELIETENTUIN
ALS BUURTPARK

Voor het sluitstuk van het stedelijk inkerningsproject ‘voormalig Karmelietenklooster’ namelijk de herinrichting van de tuin maakte Ars Horti een studie voor de reconversie van verlaten klooster tot unieke woonzone.

karmelietentuin 3.jpg

Authenticiteit en respect voor originele materie en betekenis vormen een uitgangspunt. Met zijn omsloten karakter vormt de geabstraheerde tuin in de kern van de stedelijke drukte een intimistisch rustpunt en toevluchtsoord. De nieuwe identiteit speelt in op actuele tendensen. Zo werd met respect voor de historische context zachte recreatie geïntegreerd.

karmelietentuin 1.jpg
karmelietentuin 2.jpg

Veiligheid is verzekerd door zijn transparant karakter en sociale controle van omwonenden die over de kloostermuur zicht hebben in de tuin. Vlotte toegankelijkheid en loopcomfort zijn uitgangspunten. Duurzame verouderingsprocessen staan garant voor behoud. Natuurwaarde wordt verhoogd door opvang en infiltratie van oppervlaktewater en natuurvriendelijk beheer zonder herbiciden beperkt de belasting van het milieu. De infrastructuur biedt mogelijkheden om in dit buurtpark Heihoek in het stadscentrum van Mechelen lokale buurtevenementen te organiseren.

karmelietentuin 4.jpg
Public Space 2010 PANELEN3.jpg
Public Space 2010 PANELEN4.jpg
bottom of page