top of page
BEELDKWALITEITSPLAN STADSCENTRUM AALST

Het triumviraat Arat.architecten, Import.export-architectuur en Studiebureau Ars Horti ontwikkelt in 2024 een beeldkwaliteitsplan voor het Stadsbestuur van Aalst. Dit plan biedt richtlijnen en uitgangspunten die dienen als leidraad voor het bepalen van de gewenste ruimtelijke beeldkwaliteit. Het legt de verbinding tussen landschap, architectuur en stedenbouw via toetsbare criteria voor verdere ontwikkeling op grotere schaal. Het ondersteunt de organisatieprincipes van de historische stadskern en benadrukt de eigenzinnige beeldkwaliteit die Aalst kenmerkt. Als leidend kader cumuleert en suggereert dit plan aanbevelingen om het ontwikkelde kwaliteitsinstrumentarium in de praktijk te brengen. Heldere schema’s en gedetailleerde stadskaarten verbeelden de visie.

2023 10 05 Concept tuinstraten.jpg
2023 10 05 Concept handelswegen.jpg
2023 10 05 Concept solitair.jpg
2023 10 05 Concept binnentuinen.jpg
2023 10 05 Concept gordel.jpg
2023 10 05 Concept slagader.jpg
2023 10 05 Concept totaal.jpg

Ars Horti bracht in kaart welke assen en doorsteken kunnen worden heropend en sterk kunnen bijdragen aan de transitie naar een klimaatbestendige en biodiverse stad. Aalst is in de loop der tijd sterk verhard geraakt, met weinig aandacht voor flora en fauna. Het groenvisieplan laat de ontdekte potenties uitgroeien tot een verbindend netwerk, van de rivierader tot in elke steeg, via principes van pocketparken, plantsoenen en pleinen. Er ontstaat een potentiële publieke groenstructuur gebaseerd op 6 strategieën: de Dender als centrale slagader, historische handelswegen, de historische stadsomwalling als snoer van pleinen, tuinstraten, binnentuinen en groenpockets. 

De groenvisie anticipeert sterk op de karakteristieken en waardevolle historische configuraties van de stad. Het plan streeft ernaar om natuur prominent aanwezig te maken in de stad en historische monumenten krachtig te integreren in het groen, in plaats van geïsoleerd in het landschap te laten staan. Het groenstructuurplan beoogt toekomstige natuurwaarden te versterken door ze te verbinden met het erfgoed, ter ondersteuning van lokale monumenten en erfgoedtoerisme. Verwijzend naar het bierbrouwersverleden van de Aalsterse ‘Ajuinen’ onder het motto ‘Oilsjt, ajoin en bier mè schoim’, worden ook Alliumsoorten en Aalsterse Hopsoorten zoals Humulus lupulus ‘Groene Belle’, ‘Coigneau’, ‘Witte Rank’ en ‘Loeren’ ingezet om de folklore levendig te houden en het straatbeeld te vergroenen. 

bottom of page