top of page
SAH020922 (30).JPG

DAKTUIN 

IN DE ANTWERPSE

BINNENSTAD.

Agence Maritime International zicht op de O-L-V-Toren en de financiële toren op de Eiermarkt.

Monumentaal kantoorgebouw in beaux-artsstijl op de hoek van Sint-Katelijnevest en Israëlietenstraat, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1925.

 

De kern wordt gevormd door het bankgebouw van de Banque Centrale Anversoise (vijf rechter traveeën), dat Hertogs in 1890 ontwierp, en in het nieuwbouwcomplex werd geïncorporeerd.

Pleisterplek

Het terugwijkende dakapartement op de attiekverdieping dateert van de renovatie tot wooncomplex in 2005. Het ontwerp put kracht uit een meerwaarde op de impact van het monumentale gebouw en zijn omgeving.

 

Het beoogt veeleer affiniteiten met een tuin in volle grond dan met een dak. Zo strekt een pad in travertin of zandsteen zich uit over de volledige lengte en schikt het zich gemakkelijk naar de zandsteenkleurige gevels en de planken vloer. De Mediterrane sfeer weerspiegelt in de leefruimte en een bassin reflecteert zonlicht in de hal.

 

Het interieur biedt volop uitzicht op steeds veranderend groen met aandacht voor verrassingen en gezellige geborgenheid in relatie tot het Antwerpse stadslandschap, een buitenruimte die rust, levenslust en vrijheid ademt met gezellige pleisterplekken: horticultuur met natuurlijke materialen, wat ruimte voor verwildering en een magisch gevoel over de actieve stedelijke horizon. 

SAH020922 (22).JPG
SAH020922 (49).JPG

Multicultureel beplantingsconcept

Een collectie in- en uitheemse planten beoogt een individueel gemengd plantverband met een gelaagde vegetatiestructuur. De plantenmix herbergt zowel meerstammige struiken als één- en meerjarige bloemen maar ook medicinale kruiden, groenten en struiken.

 

Karakteristieke heestertakken groeien boven eetbaar groen waar je de vruchten van plukt. Voor een bedwelmende geur groeien rozen op een zonnige plek en niet helemaal uit de wind. Het kleurenpalet evolueert esthetisch van groen naar geel, abrikoos, oranje, roze, fuchsia en blauw. Tussen het biodiverse palet groeien ook spontaan zaailingen van Rucola, Snijsla, Canadese fijnstraal, Gele helmbloem, Gele en Witte honingklaver, Gewone akelei, …

SAH020922 (47).JPG
bottom of page