DAKTUIN IN HISTORISCH
CENTRUM VAN
ANTWERPEN
Art deco gebouw van internationaal confectiebedrijf Hubert Savelkoul uit 1933 naar ontwerp van Jan Robert Vanhoenacker, sluit aan op de linkergevel in Beaux-art stijl uit 1912 naar ontwerp van Julien Van de Kerckhove. Vastgesteld erfgoed, 2019.
Ars Horti vergroent het balkon van de terugspringende attiekverdieping en het dak. Zo kunnen de stadstuinen stapstenen tussen de grotere groenzones vormen en wordt het leefgebied van dieren en planten vergroot.
Urban Jungle met zicht op de kathedraal
In een levende stadstuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Daarom verdient dit dakterras extra kleur.
De bebouwde omgeving mag geen onderbreking zijn van de natuur, maar moet er deel van uitmaken. Daarom willen we via een onthardingstraject minstens de helft van de dakoppervlakte voor natuur bestemmen. Door open ruimte zo in te richten dat insecten zoals vlinders, bijen, vogels, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren voedsel en beschutting vinden.
Biodiversiteit in de kleinste hoekjes
Met het uitbouwen van een verbindend groen netwerk wordt het leefgebied groot genoeg om een stabiele populaties aan te kunnen. Bloeiende planten, voorjaarsgewassen, nectarplanten en besdragende struiken leveren voedsel. Enkele wintergroene planten zorgen voor nestgelegenheid en een aantrekkelijk winterbeeld. Nestkasten, vogelbadjes, en insectenhotels kunnen de biodiversiteit verder vergroten.
Een harmonieus geheel valt of staat met een gezond ecosysteem. Hoe gevarieerder een ecosysteem, hoe robuuster het wordt. Dan kunnen we genieten van vlinders en bijen op de bloesem, lieveheersbeestje die bladluizen eten, insectenetende gierzwaluwen, vleermuizen en een badende mus.