STERK IN AL ZIJN EENVOUD

Geen nieuwe aanplantingen in deze tuin. Een discreet spel van organische lijnen en enkele eenvoudige natuurtechnische ingrepen resulteerden in een tuin vol licht en leven. 

Naar aanleiding van de renovatie van hun woning gaven de eigenaars de opdracht aan ars horti om hun klassieke tuin te redesignen. De tuin sluit aan op een grotere eigendom van bijna 2 ha bestaande uit bos en grasland, twee vijvers en een poel. 

Massieve beplanting in de klassieke tuin verhinderden het zicht op de omringende natuur. Ars horti stelde voor om de hagen en massieven weg te halen en adviseerde enkele beheermaatregelen om de achterliggende ruigte met dominantie van gagel esthetisch te versterken. Struikgewas en enkele bomen werden gerooid waardoor de vijvers deels zichtbaar werden. Een zichtas vanuit de woning naar een van de vijvers wordt geleid door een extensief graspad. 

De poel vlakbij de woning werd vergroot en kreeg een natuurlijke vormgeving. Op de zachte oevers kan de natuur haar vrije gang gaan. Deze poel met spontane vegetatie zal bijdragen tot een grotere biodiversiteit en vormt een aantrekkelijke biotoop voor amfibieën en insecten. 

De voormalige garage werd omgebouwd tot een tuinpaviljoen. Er werd gevraagd om een terras te voorzien en het geheel te integreren in een hedendaags ontwerp.  

Er werd geen nieuwe beplanting voorzien in het ontwerp waardoor het resterende groen meer karakter krijgt en het uitzicht op het landschap gevrijwaard blijft. Het wegnemen van de plantenmassieven heeft meer samenhang gebracht. Het niveauverschil werd opgevangen door een slingerende staaltrede en stapstenen in beton. De reuzestapstenen leiden de nieuwsgierige bezoeker naar een geborgen zitplek verzonken in de tuin.